Ciastka orzeszki z kremem i orzechami

Anna
Desery
08.12.2017 9:05
Ciastka orzeszki z kremem i orzechami

Składniki: (na około 60 - 80 orzeszków, w zależności, jakiej wielkości mamy foremki) 3 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka (M) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Krem z mleka w proszku i orzechów: 100 g masła 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane) 3 krople aromatu rumowego 80 - 100 g orzechów włoskich Do wypiekania orzeszków wykorzystałam foremki nabyte w sklepie Tarka i miarka , w którym można zaopatrzyć się również w inne przydatne w kuchni i funkcjonalne przedmioty. Orzeszki są z kremem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i mają smak dokładnie taki, jaki pamiętam z dzieciństwa. Krem z mleka w proszku i orzechów: W garnku zagotować na małej mocy palnika masło, cukier, wodę i kakao. W tamtym czasie czekoladę po dostawie sprzedawano w limitowanej ilości, tylko kobietom w ciąży i osobom posiadającym dzieci. Istnieją specjalne patelnie do wypiekania orzeszków, ale ja wolę foremki do wypiekania orzeszków w piekarniku, gdyż łatwo schować je do szuflady i oszczędzają miejsce w kuchni. Teraz młodym osobom, aż trudno uwierzyć w to, że mogłyby zniknąć stoiska z łakociami, a za czekoladą trzeba by było stać w kolejce. Pyszne ciastka orzeszki z kremem i orzechami to deser, który w czasie świąt sprawi dzieciom radość i urozmaici każde przyjęcie. Czas wypiekania skorupek na orzeszki zależy od posiadanych foremek, swoje piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 12 - 15 minut. Ciasteczka orzeszki były bardzo popularne 30 lat temu, kiedy to w sklepach dużego wyboru słodyczy nie było i nasze mamy musiały samodzielnie je wymyślać i tworzyć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/11/ciastka-orzeszki-z-kremem-i-orzechami.html