Mak pitny z orzeszkami

Kasia
Koktajle
07.12.2017 9:25
Mak pitny z orzeszkami

Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy - odstawiamy na 20 minut aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2 x. ciasto rolujemy w wałek ok 0,5 cm i tniemy n małe orzeszki. Składniki: orzeszki 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 50 g cukru 250 g mąki mak pitny 3,5 l wody 250 g maku 1 kg miodu Orzeszki układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C aż się zarumienią ok 10-20 minut. Mak pitny musi być bardzo słodki, dlatego dodaje się tyle miodu, chodzi o to aby cały rok był osłodzony, rodzina trzymała się razem i panowało szczęście. Woda musi być ciepła aby miód się rozpuścił jednak nie może być za gorąca aby miód nie stracił swoich wartości. Niby nie wierzę w takie przesądy, jednak jak babcia mówi i tego się trzyma to i staramy się w to wierzyć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2014/12/swiateczny-mak-pitny-z-orzeszkami.html