Karp w sosie miodowo-pomarańczowym

Malgorzata
Obiad
06.12.2017 9:20
Karp w sosie miodowo-pomarańczowym

4 carp pieces, about 2-3 cm thick Himalayan salt pepper ground chilli spice fish seasoning flour for coating 2-3 tablespoons vegetable oil juice from 2 oranges 5 tablespoons of honey 1/2 cup of red wine 1 tablespoon of double cream 1 tablespoon butter 3 all spice berries 2 cloves Preparation: Season the carp pieces with salt, pepper, chilli and fish seasoning and coat in flour. Pamiętajcie też, że w dniach od 2 listopada do 31 grudnia 2017 roku przy zakupie dowolnego produkt KAMIS za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w jednym z 350 saloników KOLPORTER lub w jednym z wybranych sklepów Delikatesy Centrum, możesz otrzymać taką cudowną, ozdobną puszkę na co tylko zechcecie:) Dlatego też na Święta przygotowuję pomarańcze z goździkami, dzięki którym w całym domu unosi się ten cudowny zapach, a zapach pomarańczy i goździków to połączenie idealne! Pyszny, rozpływający się w ustach karp, podany z aromatycznym sosem pomarańczowym z winem i goździkami zachwyci wszystkich! Dlatego postanowiłam połączyć obie moje świąteczne przyjemności i przedstawiam Wam bardzo łatwy i przyjemny przepis, dzięki któremu poczujecie świąteczny aromat pomarańczy i goździków w całym domu. Do patelni z karpiem wlej przygotowany sos, przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej i obsmaż karpia z każdej strony do zarumienienia. Jak tylko poczuję ten zapach, niezależnie od okoliczności i pory roku, zawsze ogarnia mnie takie radosne podniecenie i oczekiwanie na ten magiczny czas. Następnie dodaj sok z pomarańczy, miód, ziele angielskie i goździki i gotuj przez około 3 minuty. Spróbujcie czy sok jest odpowiednio słodki, jeżeli nie będzie zawsze można dodać odrobinę więcej miodu by zrównoważyć smak albo dodać wino słodkie zamiast wytrawnego? Przepis jest łatwy i szybki więc proponuję nie śpieszyć się z jego przygotowaniem. Składniki: Przygotowanie: Dopraw dokładnie karpia solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw i przyprawą do karpia i obtocz w mące. Święta od zawsze kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Do małego rondelka wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż połowa odparuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-carp-with-honey-orange-sauce/