Roladki z cukinii faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

Dominika
Obiad
30.11.2017 19:45
Roladki z cukinii faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

Składniki Ilość: 2 porcje 2 cukinie (ok. 600 g) 200 g sera ricotta 450 g passaty 14 suszonych pomidorów 2 łyżki słonecznika 60 sera cheddar 14 listków bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chili 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Do passaty dodać słodką paprykę, rozmaryn, suszoną bazylię, oregano, chili, ocet balsamiczny, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz. Ricottę wymieszać z tymiankiem, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć słonecznik oraz zetrzeć na małych oczkach cheddar. Na końcach każdego podpieczonego plastra cukinii wyłożyć czubatą łyżeczkę ricotty, pomidora suszonego oraz listek bazylii. Roladki można podać na kolację lub obiad, zjeść same albo z chrupiącym, świeżym pieczywem. Passatę przełożyć do naczynia żaroodpornego a następnie na nią wyłożyć roladki z cukinii. Gdzieś kiedyś widziałam roladki z bakłażana i przypomniało mi się to danie... Potem jeszcze zawijanie roladek, kilka dodatków i danie wylądowało na stole.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/roladki-z-cukinii-faszerowane-ricotta-i-suszonymi-pomidorami/