Ciasto toffi

Sylwia
Ciasta
30.11.2017 8:21
Ciasto toffi

Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 18 kawałków Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła (200 g) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 220 g herbatników słonecznik łuskany Przygotowanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszany budyń – cały czas mieszając – doprowadzić do wrzenia. Utrzeć masło i dodać do niego po łyżce zimnego budyniu – zmiksować. Na wystudzony biszkopt wylać masę budyniową, a na nią ułożyć połowę herbatników. Odlać 200 ml mleka (niepełną szklankę) i wsypać budyń śmietankowy i cukier.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/ciasto-toffi/