Przepis na tartę cebulową

Krzysztof
Przepisy
16.04.2014 6:32
Przepis na tartę cebulową

Przepis

ciasto: 1 szklanka mąki, 1/4 kostki masła roślinnego, sól, woda, tłuszcz do formy.

nadzienie: 4 duże cebule, 2 łyżki oleju.

sos: 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, 1 szklanka wody lub mleka, sól, pieprz, natka pietruszki.

najpierw robimy ciasto bo powinno wychłodzić się w lodówce ok. 30 minut. z 1 szklanki mąki (użyłam żytniej) i 1/4 kostki masła lub masła roślinnego, szczypty soli, zagniatamy kruche ciasto. gdyby było zbyt suche można dodać odrobinę wody. ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

teraz nadzienie, zrobiłam z 6 młodych średniej wielkości cebulek, dodałam też szczypior z jednej z nich, pokroiłam na piórka i wrzuciłam na suchą patelnię. zeszkliłam na suchej patelni (bez oleju) ... na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż cebulka stanie się przeźroczysta i puści sok. gdyby przywierała można dolać nieco wody. dodałam przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek i gałkę muszkatołową.

cebula sobie stygnie więc czas na sos czyli zasmażke. 2 łyżki mąki sypiemy na suchą patelnię i rumienimy na złoto, lekko poruszając patelnią by mąka się nie przypaliła, dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy wszystko do wchłonięcia tłuszczu. następnie wlewamy około 1szklanki wody (lub mleka) i dobrze mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. doprowadzamy do zabulgotania i gotowe.

do kremowego sosu dodajemy uduszoną cebulę i wszystko mieszamy. w razie potrzeby jeszcze nieco dosmaczamy by było wyraziście.

do kremowego sosu dodajemy uduszoną cebulę i wszystko mieszamy. w razie potrzeby jeszcze nieco dosmaczamy by było wyraziście.

po upieczeniu ciasto musi odstawać od blaszki a brzeg powinien być przypieczony na ciemno złoty kolor.

podajemy suto posypane natką pietruszki lub inna zieleniną.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną