Rogaliki drożdżowe z powidłami

Ewelina
15.04.2014 17:34
Rogaliki drożdżowe z powidłami

Przepis

Do przygotowania rogalików potrzebujemy:

1 kg mąki,

1,5 kostki masła,

5 dkg drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleka (ok 3/4 kubka),

3 łyżki cukru,

3 jaja,

powidła śliwkowe (ok. 1,5 słoika)

Do mąki dodajemy jaja i miękkie masło, cukier i drożdże (wcześniej rozpuszczone w ciepłym mleku). Wszystkie składniki dobrze zagniatamy.

Dzielimy ciasto na 4 części, każdą rozwałkowujemy. Wycinamy 12 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy.

Rogaliki pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 175 st. C. Gdy ostygną można je posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną