Sernik z wiśniami i pieprzem - HIT!

Sernik z wiśniami i pieprzem - HIT!

Sernik z wiśniami i pieprzem jest doskonały – pieprz podkręca smak, nadaje wyrazistości i genialnie komponuje się z całością! 🙂 dodatkowo dodałam cukier o smaku cytrynowym (pasuje też waniliowy-ten dałam w pierwszej wersji), dzięki czemu całość nabrała głębi smaku, obłędnego smaku! cukru 1 cukier o smaku cytrynowym (można zastąpić waniliowym lub dodać skórkę otartą z cytryny) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 150 g wiśni w syropie (lub konfitury wiśniowej) Piekłam ten sernik po raz drugi – pierwszy raz na Wielkanoc, w dużej, prostokątnej blaszce, ale nawet nie miałam jak zrobić mu zdjęć. Ale jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki to śmiało – dosyp więcej 😉 PRZEPIS NA SERNIK Z WIŚNIAMI I… PIEPRZEM Składniki: 1 kg sera 2 jajka 1/2 szkl. Jajka mają być rozkłócone tak, by nie było widocznych “strzępków żółtka, ale nie ubite – sernik wyrośnie równy, nie popęka. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy spód z biszkoptów i ostrożnie nakładamy masę serową (przy gwałtownym wlaniu biszkopty mogą się podnieść). Nad sernik wstawiamy pustą blaszkę, by się nie spiekł od góry i nastawiamy na 180⁰. 🙂 I napisz mi w komentarzu co o nim myślisz 🙂 Dałam tyle, by sernik był lekko słodki, biorąc pod uwagę, że wiśnie z syropu są słodzone. Ostatni raz zmniejszamy temperaturę na 130⁰ i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Po około 45-50 minutach zmniejszamy temperaturę do 150-160⁰ i pieczemy przez 30 minut. , bo tego pierwszego sama zjadłam pół blachy 😀 a nie powinnam…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/05/sernik-z-wisniami-i-pieprzem-hi/