Przepis
Rzeczy, które potrzebujesz:
- bochenek chleba,
- ser mozzarella (uzywam tez zoltego tartego),
- ok. 1/2 szklanki pesto (lubie i nie zsluje),
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek wymieszanej z 3-4 ząbkami sprasowanego czosnku (czasem wyciskam swiezego) i 3 łyżkami posiekanego drobno rozmarynu oraz ok. 100 gramów masła zmiksowanego (mixuje widelcem) i ( ewentualnie po jednej łyżce posiekanej bazylii, rozmarynu i pietruszki - ja pomijam te skladniki)
- inne wybrane dodatki typu szynka, kiełbasa, salami, pomidory, oliwki – co kto lubi, sól, pieprz.
1. Bochenek chleba ponacinaj na grube kromki, ale nie prowadź noża do końca, nie przecinaj spodu chleba. Zatrzymaj nóż tuż przed nim. Ponacinaj w ten sposób cały bochenek.
2. Następnie odwróć bochenek i zrób nacięcia prostopadłe do poprzednich. Chleb powinien być pocięty w szachownicę.
3. Wymieszaj pesto z doprawionym masłem. Następnie w nacięcia włóż masło z pesto – mniej lub więcej, w zależności od tego czy bardzo lubisz, czy mniej. Jednak nie przesadzaj, żeby chleb nim nie namókł. Zrób to tylko wzdłuż linii idących w jednym kierunku.
4. Następnie w nacięcia włóż mozzarellę (lub zolty) i pokrojone w cienkie paski lub plasterki pozostałe składniki (ja je wkladam wszedzie zwlaszcza pomidora i szynke bo uwielbiam). Spryskaj oliwą.
5. Na koniec posyp solą i pieprzem do smaku oraz startym na tarce żółtym serem.
6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż chleb się zarumieni na górze, a ser stopnieje.
7. Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Odstaw na 5 minut, aby chleb lekko przestygł.
Udekoruj świeżą natką pietruszki.
Smacznego.