Chlebek bananowy z kokosem i czekoladą

Magda
Ciasta
28.04.2024 2:25
Chlebek bananowy z kokosem i czekoladą

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na słodkie co nieco. Pyszny i aromatyczny chlebek bananowy z kokosem i czekoladą, który doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Połączenie bananów, kokosa i czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia. SKŁADNIKI Chlebek bananowy z kokosem i czekoladą 2-3 banany (ok. w sumie 250 gram miąższu bez skórki) 300 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 80 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady 50 g wiórków kokosowych 80 ml mleka kokosowego 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej laska wanilii …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/chlebek-bananowy-z-kokosem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Egzotyczny Chlebek bananowy z kokosem i czekoladą

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 280 kcal
  • Białko: 6,9 g
  • Węglowodany: 42,1 g
  • Tłuszcz: 9,6 g

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przepis

Przedstawiam przepis na egzotyczny chlebek bananowy z kokosem i czekoladą, który mocno kojarzy się z wakacjami i relaksem. To idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, które zaczynają już tracić swój urok. Chlebek jest prosty w wykonaniu, nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy umiejętności cukierniczych. Jest niesamowicie miękki, wilgotny i pachnący, a dodatek kokosu i czekolady sprawia, że nabiera wyjątkowego, egzotycznego charakteru. Na pewno zachwyci nie tylko miłośników bananów, ale i wszystkich łasuchów. Idealnie pasuje na śniadanie, podwieczorek czy jako deser po obiedzie. A przygotowanie go zajmuje naprawdę niewiele czasu i jest tak proste, że z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym pysznym chlebkiem, który zdecydowanie wygląda na bardziej skomplikowany, niż jest w rzeczywistości! Smacznego!

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tymczasem w dużej misce rozgnieć banany na puree.
  • Dodaj do banana jajka, cukier, olej i wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj obie mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Pokrój czekoladę na drobne kawałki i dodaj do masy bananowej wraz z wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto przełóż do natłuszczonej formy keksowej.
  • Piecz chlebek w piekarniku przez około 60 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu ostudź i podawaj w plastry.